Abonner viaRSS-feed

Kongsberg Drekkevise

Skrevet av admin den 05.03.2015 i Fra årboka | 3 Kommentarer

Kongsberg Drekkevise av Trygve Stenbek er og har vært et populært følge på mang en fest. Så og si alt som er beskrevet i disse morsomme versene har sitt opphav i virkeligheten. Femte vers går som følger:

Mye rart er både sett og spørt, san,
fra vår bergstad båd’ a’ vått og trørt, san.
Tenk på det som hendte dengang månen brendte,
brannfolk sprøyta helt te’ det blei mør’t, san.
Rarest lell, san, – i byens stell, san,
fins det avholdsfolk sånn av å tel,san!

Forklaringen på verselinjene er:
«Den lokale Revy, som forfattes af M. B. Landstad og hvortil Dekorationene males af Rudolf Krog, blir antagelig opført Fredag 20. mars», skrev Lp i 1908. Det hadde gått knappe åtte dager siden det lystige møtet med byens kjendiser, og «Månerevyen» var allerede premiereklar. Navnet fikk den fordi brannvesenet tidligere på vinteren hadde rykket ut for å slukke månen, den lyste så rødt over Bombakkene at de trodde det var brann. Revyen gikk for fulle hus kveld etter kveld og stadsingeniør Sørflaten, som var både nervøs og nærtagende, ba tynt om at Landstad måtte stryke det med månen.
Trygve Stenbek beskriver samme fatale brannutrykning i «Kongsberg drekkevise»: «Mye rart er både sett og spørt, san,/fra vår Bergstad båd’ av vått og tørt, san./Tenk på det som hendte den gang månen brente,/brannfolk sprøyta helt tel det blei mør’t, san./-Rarest lell, san, i byens stell, san,/finns det avholdsfolk sånn av og tel, san.»

De andre versene ligger ikke tilbake i treffende dikting på sanne historier.
Omtalen av samtlige vers finner du i Langs Lågens årbok for 2014.

Vidar Skaar Borgersen

Nå er Langs Lågens årbok for 2016, nummer 38, kom i handelen. Vi er allerede i gang med neste års utgivelse.
Innen boka skal sendes til trykkeriet skal vi ha fylt 192 sider med, forhåpentlig vis, godt og interessant lesestoff. Det makter vi ikke alene. Vi er helt avhengige av at dere sender inn artikler til oss. Og det gjør dere virkelig. Noe vi og våre lesere er takknemlige for.
Stoffet som blir sendt inn gjør virkelig en forskjell. Det bidrar til å fortelle lokalsamfunnets historie. Det gir oss, folkene som bor her, en identitet.
Ta kontakt om du har ei historie å dele.
Ring tlf.: 932 29 102 eller trykk på e-post nedenfor.
vsb@langs-laagen.no
© Langs Lågen | Theme: Bloggdesigns3 av Bloggdesigns.no
Forlaget Langs Lågen, Knut Hamsunsvei 12, 3612 Kongsberg. Tlf. 32 73 29 36 - Kontakt via Epost