Abonner viaRSS-feed

Nytt register over alle artiklene i Langs Lågen

Skrevet av admin den 17.02.2016 i Arkivet | Ingen kommentarer..

Vi har savnet det lenge. Å få et nytt register over alt og alle i Langs Lågens lange liv. For all del, vi har hatt et register som har fungert fram til nå, men tiden har gått fra det. Nå har vi derimot fått et helt nytt register med langt flere måter å søke på.
Ta en titt på det, og bli kjnet med det. For oss som har behov for å finne opplysninger om dette og hint er det helt nødvendig med et slikt verktøy. For å søke fram en hendelse, en forfatter eller et sted som er omtalt benytter du deg bare av «finn»-funksjonen. Enkelt og greit.

Påsken 1942

Skrevet av admin den 24.03.2010 i Arkivet | 1 Kommentar

Laagendalsposten tok en aldri så liten ringerunde til hotell og pensjonater før påske i 1942. De fleste stedene var allerede fulltegnede. Godt var det, men hva skulle de servere gjestene? Det begynte nemlig å bli knapt med mat på den tiden. Krigen hadde jo vart siden april 1940. Knutehytta kunne melde at: «Her blir det fullt hus. – Alt er forlengst fulltegnet. Det vil gå mye fisk, naturligvis. Men jeg tror vi øslendinger nå er blitt fortrolige med den». På Ble Fjellstue svarte de at: «Her kunne vi tatt imot flere hundre gjester hvis vi hadde hatt plass. Pågangen har vært kolossal. Det begynte tidlig på vinteren. Det er verre med maten i år enn ifjor.» Bildet viser Ble Fjellstue vinteren 1940, kort tid før de første gjestene ankom.
Fra boka «Krigsår langs Lågen» som kom ut i 1990

200 år siden store deler av Vestsiden brant

Skrevet av admin den 16.03.2010 i Arkivet | Ingen kommentarer..

Natt til 15. mars 1810 brant 58 av husa på Vestsida. Bl.a paléet til Hiort og amtshuset. Kirken og Bergseminaret unngikk flammene på grunn av vindens retning. Byen ble aldri den samme etter brannen. Gatene ble bredere og det ble ikke fullt så tettpakket med hus. Det ble også anlagt et torg der Borups hage hadde vært før brannen. Det vi i dag kjenner som Nytorget.
Fem år før, i 1805, ble Kongsberg Sølvverk nedlagt. En ulykke kommer som kjent sjelden alene.
Kilde: Bergstaden ved Lågen

Apropos snøvintere

Skrevet av admin den 03.03.2010 i Arkivet | Ingen kommentarer..

Vinteren 1951 var vinteren da det ikke ville holde opp å snø. Det var så vidt plenene var bare til 17. mai. ”For øyeblikket er de fleste beboerne der oppe (på Eikermoen) blitt huleboere. Snøen går i ett med taket på de lave husene og dekker de fleste av dem slik at selve dagslyset er stengt ute. Enkelte husfedre har gravet lange, smale kanaler inn til ett eller to av vinduene gjennom snømuren for å fange litt av det sparsommelige lyset der ute i gata. Hos andre er det skibakke fra mønet og ned på fortauet” skrev M. B. Landstad (barnebarn av salmedikteren) om vinteren 1951. Han var på Eikermoen og intervjuet Hjalmar Rustand (født 1871) som fylte 80 år i mars dette året.
En trøst var det at neste snøvinter var spådd å komme 50 år senere, i 2001

Utdrag fra «Edel årgang» 10. januar 2002

Kongsberg Adresse 1845

Skrevet av admin den 01.03.2010 i Arkivet | Ingen kommentarer..

Vi skrev at marken begynte 8. mars fram til 1857, men i Kongsberg Adresse for søndag 9. mars 1845 står det at «Vårt marked er forbi, og kun enkelte av dets gjester oppholder seg her ennå dels på inkassasjonens og dels på tuskhandelens vegne. Markedet har vært besøkt av en mengde mennesker og omsetningen såvel på torget som i husene skal ha vært upåklagelig. De hitkomne husholdningsartikler har stått i høy pris.»

Apropos marken

Skrevet av admin den 01.03.2010 i Arkivet | Ingen kommentarer..

Kongsbergmarken er nok en gang over. Den har holdt stand siden 1633. En gang var det tre markeder i Kongsberg: vinter-, sommer- og høstmarken. Vintermarken begynte 8. mars på den tiden. I 1819 var det slutt for sommermarken og i 1830 sluttet også høstmarken. Vintermarken forsatte, men ble i 1857 flytta til tredje tirsdag i februar. For et par år siden ble markensuka «utsatt» ei uke.

Nå er Langs Lågens årbok for 2016, nummer 38, kom i handelen. Vi er allerede i gang med neste års utgivelse.
Innen boka skal sendes til trykkeriet skal vi ha fylt 192 sider med, forhåpentlig vis, godt og interessant lesestoff. Det makter vi ikke alene. Vi er helt avhengige av at dere sender inn artikler til oss. Og det gjør dere virkelig. Noe vi og våre lesere er takknemlige for.
Stoffet som blir sendt inn gjør virkelig en forskjell. Det bidrar til å fortelle lokalsamfunnets historie. Det gir oss, folkene som bor her, en identitet.
Ta kontakt om du har ei historie å dele.
Ring tlf.: 932 29 102 eller trykk på e-post nedenfor.
vsb@langs-laagen.no
Abonner viaRSS-feed
© Langs Lågen | Theme: Bloggdesigns3 av Bloggdesigns.no
Forlaget Langs Lågen, Knut Hamsunsvei 12, 3612 Kongsberg. Tlf. 32 73 29 36 - Kontakt via Epost